A napelemek működése

A napelem egy olyan eszköz, amely a nap sugárzását elektromos árammá alakítja át a fényelektromos jelenség segítségével. A napelem teljesítménye függ annak típusától, méretétől, a sugárzás intenzitásától és a sugárzott fény hullámhosszától, valamint annak beesési szögétől. Alapvetően három fő típust különbözetünk meg, ezek az amorf kristályos napelemek valamint mono- és polikristályos napelemek. Ezeknek a napelemeknek a hatásfokuk és az előállítási költségük nagyon eltérő egymástól.

Biztosan Ön is gondolt arra hogyan tudná energia költségét hosszú időre jelentősen csökkenteni. Ennek egyik módja a napelemes erőmű telepítése, melyet tulajdonságai – káros anyag kibocsájtás megszűnése, mozgó, elhasználódó alkatrészek kiküszöbölése, megbízható áramtermelés évtizedeken keresztül – a legvonzóbb zöldenergia forrássá tesznek.

 • Magánszemélyeknek a legkisebb háztartástól
 • Intézményeknek, önkormányzatoknak, társasházaknak
 • üzemeknek, termelő létesítményeknek, gazdasági társaságoknak
 • csökkenteni, vagy megszüntetni szeretné áram számlájával együtt függőségét is
 • szeretné növelni ingatlana értékét
 • hozzá akar járulni a CO2 kibocsájtás csökkentéséhez
 • felelősséget érez Földünk jövőjéért , ezzel példát mutat az eljövendő nemzedék számára.
 • Gyakorlati megvalósításban két tipikus rendszer a legelterjedtebb.

  A napelemek a napsugárzás energiáját közvetlenül villamos energiává alakítják át. Ezt a megtermelt energiát szolár akkumulátorokban tároljuk és szigetüzemű inverter segítségével valódi váltakozófeszültséget kapunk amivel működtethetjük fogyasztóinkat.

  Hálózatra visszatápláló napelemes rendszerről beszélünk, ha a napelemek által termelt energiát egy inverteren keresztül betápláljuk a közcélú elektromos hálózatba.

  Napelemek

  Polikristályos napelem

  Polikristályos napelem

  Hatásfoka is már megközelíti a monokristályos napelemét, 12-14% között van. Előnye, hogy a direkt napsugárzás mellett szórt fényt jól hasznosítja, így áramtermelése kiegyenlítettebb.
  Élettartama 25-30 év.

  Monokristályos napelem

  Monokristályos napelem

  Ez a tipus az egyik leggazdaságosabban termelő napelem, melynek hatásfoka 15-17% között van. A monokristályos napelem a közvetlen napsugárzást hasznosítja jobban, de a szórt napfényben áram termelése jelentősen csökken.
  Élettartama 30 év.

  Amorf napelem

  Amorf napelem

  Ennek a típusnak, olcsó az előállítási költsége. A hatásfoka viszont csak 4-6% között van, ami alulmarad a többi típushoz képest. Mivel kicsi a hatásfoka ezért jóval nagyobb felületet igényel egységnyi villamos energia termelése. Az amorf napelem a szórt fényt jobban hasznosítja, mint a közvetlen napfényt. Élettartama 10 év.

  Szolgáltatásaink

  Tanácsadás, előzetes tájékoztatás

  Árajánlat készítés helyszíni felmérés alapján

  Szolgáltatói hozzájárulás megkérése

  Csatlakozási tervdokumentáció készítése

  Telepítés, üzembe helyezés

  AC/DC oldali túlfeszültség védelem

  Folyamatos rendszerfelügyelet

  Pályázatkészítés

  Célunk a teljes megvalósítás, a telepítés összes fázisának felvállalása.

  Mindezt a legmagasabb szakmai színvonalon, hogy az Ön beruházása hosszú éveken keresztül a lehető legtöbb energiát - és megtakarítást – termelje, NAP-ról napra

  Partnereink